Suikoden 2

Na lange tijd alleen een review van Suikoden en Suikoden 3 op de site te hebben staan, werd het eens tijd om een terugblik te werpen op het tweede deel van deze serie. Door veel gamers wordt Suikoden 2 namelijk als beste in de serie beschouwd (al vind ik persoonlijk deel 3 het beste). Recentelijk had ik wat vrije gamingtijd over en heb daarom alle 3 games dan ook maar eens back-to-back gespeeld. Vandaar dus nu ook deze review van Suikoden 2, die nog ontbrak op de site.

Verhaallijn

Net zoals in de andere Suikodens is het 't verhaal dat de boventoon voert in Suikoden 2. De game speelt zich 3 jaar na de avonturen van Suikoden af en dit keer is de boel gesitueerd in de Highlands en de City State-State of Jowstan, wat even ten noord-westen van Toran (uit Suikoden en waar al lichtjes naar gerefereerd werd in dat spel) ligt. Het spel draait om de karakters Riou (deze naam houd ik aan, omdat dit de officieele naam is van de hoofdpersoon uit Suikoden 2) en Jowy, twee vrienden die beide lid zijn van de Unicorn Brigade. De Unicorn Brigade is een jeugd-divisie van de Highland Empire. De Highland Empire heeft net een vredesakkoord met de City-State of Jowton gesloten, maar net op dat moment wordt de complete brigade uitgemoord. Riou en Jowy zijn echter even weg en komen er bij terugkomst achter dat de slachtpartij opgezet is door de prins van Highland, Luca Blight, die dit als een excuus gebruikt om de oorlog te verklaren aan Jowston. Helaas zijn de twee jongens niet zo slim en in plaats van de benen te nemen, spreken ze hun kapitein Rowd aan om te vragen wat er waar is van de conversatie die ze net hebben gehoord. Rowd geeft echter de opdracht om de twee vrienden te doden en daarom zetten Riou en Jowy het op een lopen, waarbij ze na de sprong van een klif elkaar uit het oog verliezen. Riou wordt gevonden door Victor en Flik (2 bekenden uit Suikoden) die hem meenemen naar hun huurlingen-fort. Om een lang verhaal kort te maken, komt Riou uiteindelijk in een web van politieke intriges vast te zitten wat uiteindelijk resulteert in de confrontatie met z’n beste vriend Jowy.

Graphics

Het plot van Suikoden 2 behoort tot één van de sterkste verhalen die verteld is in een rpg. In al z'n eenvoud is het natuurlijk een verhaal van goed tegen kwaad, maar er zit zoveel meer achter. De good-guys zijn namelijk niet altijd goed en de bad-guys zijn ook niet alleen maar slecht. Het zijn die tegenstellingen in de karakters en de menselijke trekken die het spel zo goed maken. Wat ook bijdraagt aan het geheel is het personage Luca Blight. Door velen voor compleet gek verklaard, is hij toch ook één van de meest memorabele bad-guys in het rpg-genre.

De graphics zijn een beetje vergelijkbaar met de originele game, maar toch hebben ze enigszins een update gekregen. Ten eerste is de animatie van de karakters flink verbeterd. Een mooi voorbeeld is de eerste onmoeting met je zus Nanami. Ten tweede lijken de graphics over het algemeen een stuk 'strakker' te zijn. Had je bij deel 1 soms nog wat vage details in de graphics en personage-afbeeldingen, in dit deel zijn die een stuk scherper. Ook zijn de speciale effecten in gevechten enorm verbeterd. Bij een enkel effect is zelfs FMV gebruikt en dat ziet er echt fantastich uit. Ook zijn er sporadisch cutscenes te zien, maar deze zijn meestal erg kort en hebben niet het niveau/diepgang als een cutscene zoals bv uit Final Fantasy. Maar dat is hier ook niet nodig. Hetgeen wat belangrijk is wordt goed uitgewerkt door de in-game graphics.

Ook de muziek is net zoals deel 1 weer uitmuntend. Miki Higashino, componist van deel 1, heeft haar kunsten weer perfect ten toon gesteld in Suikoden 2. Een aantal nummers uit het origineel hebben een update gekregen (Gothic Neclord is een prachtig voorbeeld) en er is weer een hele sloot nieuwe, memorabele muziek bijgekomen. De geluidseffecten zijn ook 'des Suikodens' en dat maakt de cohesie tussen de twee games alleen maar beter. Ik kan er eigenlijk weinig over zeggen, maar om een idee te krijgen hoe populair de muziek van Suikoden wel niet is: In Japan zijn er al bijna 20 verschillende muziek-cd's van Suikoden uitgekomen. En dat voor een serie die nog maar een paar jaar bestaat.

Gameplay

De gameplay van Suikoden 2 kan het beste als een ge-update versie van deel 1 gezien worden. Alle oude elementen die het origineel zo goed maakten, maken hier een comeback in dezelfde of verbeterde vorm. Zo zijn de drie verschillende typen gevechten uit Suikoden, terug. De standaard- en duel gevechten zijn eigenlijk niet veel veranderd (afgezien van het aantal runes dat je nu kunt gebruiken per karakter), maar de leger-gevechten zijn teruggekomen in een totaal andere vorm. Was er in Suikoden nog sprake van het bekende 'rock-paper-scissors' concept, in Suikoden 2 is voor een meer tactische aanpak gekozen. Je kunt de gevechten eigenlijk vergelijken met een simpele versien van een tactische rpg zoals Final Fantasy Tactics. Natuurlijk is het niet zo uigebreid als een echter trpg, maar het is wel een mooi idee om bepaalde elementen uit verschillende rpg-genre's te combineren.

Suikoden 2 is ook een stuk langer dan z'n voorganger. Deed je over Suikoden gemiddeld een 20 uur, met Suikoden 2 kun je gemakkelijk het dubbele bereiken. Ook zit er, net zoals bij alle games van de serie, een hoge replay-waarde aan het spel. Net zoals eerder kun je dit keer weer in totaal 108 karakters rekruteren. Daarnaast zitten er nog een aantal leuke side-games en side-quests in het spel. Maar de mooiste feature is eigenlijk de mogelijkheid om je save-game van Suikoden te laden om extra features/geheimen te unlocken. Zo zijn er verwijzingen naar gebeurtenissen in deel 1, terugkerende karakters met betere stats en veel meer dingen. Maar de beste feature is de mogelijkheid om als Tir McDohl (de held van Suikoden) te spelen.

Suikoden 2 is een erg sterke game geworden. De combinatie tussen ijzersterk verhaal en de vele gamplay-mogelijkheden maken dit spel tot een onvergetelijke ervaring. Door velen wordt Suikoden 2 (en eigenlijk de hele serie) terecht tot de top van de rpg's gerekend. Suikoden 2 bewijst maar weer eens dat een echte top-rpg geen strakke 3D-graphics nodig heeft om een goede game te maken. Hopelijk denkt Konami er ook zo over, want met de Suikoden-serie heeft Konami een echte hit-serie in handen.

Conclusie

Graphics  8.7
Geluid  10
Speelbaarheid  9.5
Levensduur  9
Verhaal  9.5
Totaal (Geen Gemiddelde)  9.3

Suikoden 2 is in alles een verbeterde versie van z'n voorganger. Een echte top-rpg voor zowel beginners als gevorderde gamers, die je beslist eens moet spelen als je 'm tenminste nog weet te vinden.